5 vsakdanjih naravnih sestavin s čudežnim učinkom na kožo

Dandanes je med nami vse več tistih, ki se zelo dobro zavedamo pomena naravne kozmetike, izdelane iz koži prijaznih sestavin. V mrzličnem iskanju proizvodov za nego telesa, katerih uporaba se nam nekoč ne bo maščevala, lahko pogosto naletimo na inovativne pripravke z izvlečki eksotičnih rastlin ali njihovimi olji. In četudi blagodejen učinek večine od teh sestavin ni prav nič sporen, pogosto pozabljamo, da je tudi v okoliških gredicah, na bližnjem travniku ali v prodajalni moč najti izdelke, ki so za našo kožo pravi pravcati biser. Vas zanima, katere imamo v mislih in kako vam lahko pomagajo do boljšega zdravja in čudovitejšega izgleda? Z veseljem vam podrobneje predstavimo kar pet izmed njih!

Vrtni ognjič (Calendula officinalis)
To rastlino s čudovitimi rumenimi cvetovi so v zdravilne namene uporabljali že stari Grki in Rimljani, danes pa je v svetu kozmetike izjemno cenjena predvsem zaradi svojega regenerativnega in protivnetnega učinka. Tako njeni cvetovi in cvetni prah kot tudi steblo namreč vsebujejo zvrhano mero t.i. triterpenoidnih estrov, kemijskih spojin, znanih po močnem protivnetnem delovanju. Hkrati ima vrtni ognjič tudi velik delež antioksidantov in karotenoidov oz. barvil, ki kožo med drugim varujejo pred ultravijoličnim sevanjem. Po zaslugi tako vsestranskih učinkovin mu strokovnjaki poleg protivnetnega pripisujejo celo antiseptični, antibakterijski in protivirusni učinek.  


Tako ni nikakršno presenečenje, da vrtni ognjič v takšni ali drugačni obliki lahko najdemo v številnih farmacevtskih in kozmetičnih pripravkih, bodisi kot ekstrakt celotne rastline ali zgolj cvetov bodisi kot olje. Izjemnega pomena je predvsem v izdelkih za vlaženje in regeneracijo kože, njegov pomirjujoč učinek pa pride še posebej do izraza pri oskrbi razdražene ali pordele kože ter odrgnin, izpuščajev in manjših ran.

Prav tako se ognjič pogosto uporablja kot nadvse koristno sredstvo proti staranju kože, saj dokazano spodbuja rast drobnih kapilar, ki skrbijo za boljšo cirkulacijo krvi, ter proizvodnjo kolagena, ključne sestavine za mladosten videz kože. Za nameček pa to rastlino krasi tudi blagodejen vonj, zaradi katerega svoje mesto najde v marsikaterem omamno dišečem losjonu, šamponu ali balzamu.

Črni poper (Piper nigrum)

Da, prav ste prebrali. Začimba, ki za marsikoga med nami ne sme manjkati v kuhinji, ima ogromno ponuditi tudi v svetu vrhunske naravne kozmetike. Njegova zrnca namreč vsebujejo kalij (odlično sredstvo proti suhi koži, obenem pa spodbuja tvorbo kožnih celic in vzdržuje pH kože), magnezij (učinkovito odpravlja akne in gubice), železo (ki skrbi za svetlečo kožo) ter vitamina C (ščiti pred soncem in zavira staranje kože) in K (izjemen antioksidant, ki hkrati odpravlja nepravilnosti na koži ter jo pomirja).


Črni poper se v kozmetične namene lahko uporablja v obliki zrnc, zelo pogosto pa ga je moč zaslediti v obliki eteričnega olja. Kot tak je izjemno učinkovit v boju proti prvim znakom staranja kože, kot so gubice ali pigmentni madeži, pri čemer se še posebej izkaže v kombinaciji z drugimi koristnimi učinkovinami.

Olje črnega popra je znano tudi po tem, da pospešuje pretok krvi ter je odlično sredstvo za razstrupljanje kože. Vsebuje namreč veliko ogljikovodikov, ki učinkovito premagujejo proste radikale in tako obvarujejo naše celice pred škodljivimi procesi. Zaradi močnega protivnetnega delovanja je črni poper prav tako dobrodošlo naravno zdravilo za vnetje dlesni in lajšanje zobobola.

Čili (Capsicum annuum)
Ko pomislimo na njegov žgoč okus, se zdi prav neverjetno, da je čili vse bolj cenjen dodatek v inovativnih kozmetičnih formulah. Velika vsebnost antioksidantov v pekoči papriki namreč pride pe kako prav pri odpravljanju škodljivih prostih radikalov, vse več pozornosti pa stroka v zadnjem času namenja tudi njenemu protivnetnemu delovanju. Zanj naj bi bile zaslužne oljne spojine, imenovane kapsaicinoidi. Zanimivo je, da so te med drugim odgovorne tudi za pekoč okus, a obenem tudi zmanjšujejo pordelost kože in odpravljajo akne.

Pekoča paprika je izjemnega pomena za kožo tudi zato, ker pospešuje cirkulacijo krvi, s čimer skrbi, da pomembna hranila čim prej dosežejo kožne celice, hkrati pa pripomore k hitrejši absorpciji drugih snovi v kožo. Prav zaradi te lastnosti jo mnogi vidijo kot ključen dodatek mnogih mazil, ki bi sestavinam omogočil, da prodrejo globlje v kožno tkivo in tako dosežejo večji učinek.  


Zaradi vsebnosti vitaminov A in C je čili pomemben tudi v proizvodih, namenjenim obnovi kožnih celic in s tem zaviranju njenega staranja. Kožo obenem ščiti pred škodljivimi vplivi sonca, za nameček pa je poznan tudi kot naravno zdravilo za luskavico.   
 

Sivka (Lavandula)
Le kdo ne pozna čudovite arome sivke in njenih prekrasnih vijoličnih grmov, ki krasijo trge, vrtove, cvetlične lonce, obenem pa skrbijo, da so njeni nasadi prepoznavni že na daleč? A marsikdo še ne ve, da je ta vsestranska rastlina, ki ima svoje mesto tudi v kulinariki, pravi biser za nego kože. Svoje blagodejne učinke sicer dolguje eteričnemu olju, ki se nahaja v njenih vijoličnih cvetovih in skrbi za prepoznaven, pomirjajoč vonj. Slednjemu strokovnjaki pripisujejo tako antioksidativno kot tudi antibakterijsko delovanje.

Sivka kot antioksidant preprečuje pojav lipidne peroksidacije oziroma procesa, ki poškoduje celične membrane in s tem pospešuje staranje kože. Prav tako  dokazano preprečuje širjenje nekaterih bakterijskih kultur, četudi znanstvenikom še ni povsem jasno, kako.    

Po zaslugi svojega omamnega vonja in blagodejnih učinkov je sivkino olje danes sestavina neštetih kozmetičnih proizvodov. Najdemo ga praktično povsod, tako v šamponih, balzamih, milih in parfumih kot tudi v kremah in drugih pripravkih. Odlično se namreč obnese kot zdravilno sredstvo proti aknam ter bakterijam, ki prodirajo v pore in pospešujejo njihovo širjenje, uspešno pa se spopade tudi z izpuščaji in suho kožo. Slednjo obenem pomirja in tako odreči rdečice, madežev, pikov žuželk ali sončnih opeklin.

Za hitrejše celjenje manjših ran in odrgnin so sivko denimo uporabljali že v antični Grčiji, še danes pa je odlično naravno sredstvo za pospeševanje kožne obnove. Ker jo hkrati hrani ter vlaži, pa preprečuje tudi nastanek gub in s tem znatno pripomore k svežemu, mladostnemu izgledu.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)
Še ena v vrsti sestavin, ki v marsikom od nas najprej zbudi asociacije na kuhanje, a njenih nadvse blagodejnih učinkov na telo nikakor ne gre zanemariti.  Tudi rožmarin namreč spada med tista zelišča, ki so jih kot zdravilna cenili že stari Grki, Rimljani in Egipčani. In razlogov za to ni malo, saj je to zimzeleno začimbo moč s pridom uporabiti tako za regeneracijo kože kot za upočasnitev njenega staranja in odpravljanje nepravilnosti.

Razloge za to je med drugim najti v visokih vsebnostih kalcija (kožo vlaži, regenerira in varuje pred boleznimi), železa (skrbi za lepši izgled kože) ter hranil, ki kožo med drugim kožne celice varujejo pred škodljivimi učinki prostih radikalov ter sončnega sevanja, s čimer celo zavirajo razvoj hujših bolezni, kot je rak.

Rožmarin, ki se v kozmetične namene uporablja predvsem v obliki izjemno aromatičnega eteričnega olja, se sicer najpogosteje koristi pri negi las in lasišča, saj slednjega vlaži in preprečuje prezgodnje sivenje, a zaradi svojega antimikrobnega in antiseptičnega učinka je ta rastlina vse popularnejša tudi na področju nege kože. Suvereno se namreč lahko zoperstavi tako izpuščajem in manjšim poškodbam kot tudi aknam, zamaščeni koži ali celo dermatitisu.


Tako rožmarin predstavlja tudi odlično sredstvo za prvo pomoč pri hormonsko pogojenih težavah s kožo (predvsem v kombinaciji z oljem trobentice), do katerih denimo pride v puberteti, na drugi strani pa uspešno odpravlja tudi prve znake staranja kože, kot so pigmentni madeži. Raziskave obenem kažejo, da redna masaža z rožmarinovim oljem izdatno vlaži kožo ter tako pomembno prispeva k njeni elastičnosti in sijočemu izgledu.